streda 10. apríla 2013

Matilda


Čítam s chlapcami Matildu.

Prvý krát som ju čítala pred 3 rokmi, keď mal Veliký päť. Teraz má osem a jeho Malinký brat tri. Od prvého stretnutia s Matildou je to láska. 
Roald Dahl vie písať s humorom. Dokonca sa nebojí v detských knihách používať humor čierny. A nepodceňuje deti! Snažím sa nečítať deťom knihy, ktoré ma nebavia, aj keď úprimne, s hasičom Samom to porušujem viac, ako mi je milé. O to viac sa teším z Matildy a jej podobných.

Späť k Matilde.

"Rodičia sú vám už raz takí. Myslia si o svojom decku, že je úžasné aj vtedy, ak je to ten najodpornejší malý ťulpas, akého si viete predstaviť. Niektorí zachádzajú ešte ďalej. Sú takí zaslepení obdivom, že dokážu presvedčiť aj samých seba o tom, že ich dieťa je geniálne. Nuž, je to vlastne normálne. Tak to už na svete chodí. Iba ak práve NÁM začnú vykladať o výnimočnosti svojho nezbedného potomka, vtedy nám začne byť nanič."

Tu je to práve naopak. Celkom nevýnimočným rodičom sa narodí geniálne dieťa a oni si toho ani nevšimnú. Ako štvorročná začne Matilda čítať knihy.

"Matilda, kto ťa každý deň privádza do knižnice a kto chodí po teba? Mamička? Mama chodieva každý deň popoludní do mesta hrať bingo. Ani nevie, že som tu. Ale to by mala vedieť. Myslím, že by si sa mala vypýtať. Radšej nie, teta. Mame by sa nepáčilo, že čítam knihy. Ani ockovi. A čo by si podľa nich mala robiť celé popoludnie sama v prázdnom dome? Pozerať telku, a tak. Aha."

Môj pragmatický Veliký syn dodal: Fú, tá sa má, takých rodičov. Potom sa zľutoval: Ale veď aj vy ste fajn, stačíte. Pusu na to.

"Pod láskavým a pozorným dohľadom pani Milej Matilda prečítala za šesť mesiacov nasledujúce knihy:
Charles Dickens: Nicholas Nickelby
Charles Dickens: Oliver Twist
Charlotte Bronteová: Jana Eyrová
Jane Austenová: Pýcha a predsudok
Thomas Hardy: Tess D´Urbervilles
Rudyard Kipling: Kim
Herbert George Wells: Neviditeľný
Ernest Hemingway: Starec a more
William Faulkner: Bľabot a bes
John Steinbeck: Dobrí priatelia
Graham Greene: Brightonská sklala
George Orwell: Farma zvierat
Bol to pozoruhodný zoznam."

Veru.

Okrem toho, že je Matilda veľkou čitateľkou, zistí, že má nezvyčajné schopnosti. A aj ich náležite využije.

Podľa literárnej predlohy bol natočený aj film. Zatiaľ sme nevideli. Uvidíme.

Keď som večer dočítala ďalšiu kapitolu a zhasli sme lampu, Veliký mi povedal: "Zavriem oči a už si predstavujem ďalší diel."
Ako hovorím, krásna kniha.

Roald Dahl
10% zo zisku z predaja autorských práv na každú z Dahlových kníh sa venuje na charitu. Nadácia Roalda Dahla finančne podporuje činnosť detských zdravotných sestier vo Veľkej Británii, ktoré sa venujú opatere chorých detí. Pomáha postihnutým deťom a ich rodinám.

Roald Dahl podporoval charitu, mal štyri deti a zmysel pre humor. No nečítajte ho.

jeho pracovňa

autor: Roald Dahl (Veľká Británia, 1916 - 1990)
ilustrácie: Quentin Blake
prvé vydanie: rok 1988
slovenský preklad: Eva Prieložníková
vydavateľ: Enigma

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára