utorok 25. júna 2013

Harry Potter


Neviem, či má každý osemročný chlapec rád Harryho Pottera, ale ten môj rozhodne.

Čítame práve tretí diel. Velikého už dlhšie (presnejšie od doby, keď ako päťročný spoznal Arabelu) fascinuje schopnosť čarovať. A spája si ju s predmetmi, ktoré obdivované čarodejnícke bytosti používajú. Ako škôlkar mal dlhé obdobie Rumburakovho plášťu a Arabelinho prsteňa. Plášť (zhotovený z mojej starej modrej šatky) nosil všade, ale naozaj všade, najradšej aj do vane. A veril, naozaj veril, že ním čaruje. 
O dva roky neskôr ho očarila Harryho čarodejnícka palička. A potom jeho príbeh. Knihy o Harrym sme začali čítať, keď nastúpil do školy. Teraz končí druhú triedu a máme rozčítaný tretí diel. Väčšinou čítam ja nahlas a on počúva, ale čím viac ho to zaujíma, tým viac je priťahovaný si čítať aj sám. A tak sa stane, že keď skončím kapitolu a on je zvedavý, čo bude ďalej, číta ďalej sám.


Mne z kníh utkvie vždy zopár momentov. V prvej časti sa mi páčilo zrkadlo z Erisedu. 
"Najšťastnejší človek na svete by sa v zrkadle z Erisedu videl ako v celkom obyčajnom zrkadle, to znamená, že by sa doň pozrel a videl by seba takého, aký je. Rozumieš? 
Harry sa zamyslel. Ukáže nám, po čom túžime ... všetko to, čo chceme ... 
Áno i nie, vysvetľoval Dumbledore pokojne. Ukazuje nám iba naše najtajnejšie a najvrúcnejšie želania. Ty si nikdy nepoznal vlastnú rodinu, teraz ju vidíš okolo seba. Ronald Weasley, ktorý bol odjakživa v tieni niektorého zo svojich bratov, sa vidí, ako stojí celkom sám a je najlepší zo všetkých. Toto zrkadlo nám však neponúka ani múdrosť, ani pravdu."



A rozhovor s Dumbledorom o smrti.
"To však znamená, že on i jeho žena zomrú, nie? 
Odložili si toľko elixíru, aby mohli zariadiť všetko najpotrebnejšie a potom, áno, máš pravdu, zomrú. Dumbledore sa usmial, ked zbadal údiv na Harryho tvári. 
Si ešte veľmi mladý, preto sa ti to zdá nepochopiteľné, ale pre nich je to asi tak, ako keby si išli po veľmi, veľmi dlhom dni ľahnúť spať. Koniec koncov, pre vyrovnanú myseľ je smrť len ďalším veľkým dobrodružstvom. 
Vieš, kameň mudrcov nebol až taká úžasná vec. Je to niečo podobné, ako keď máš v živote toľko peňazí, koľko len chceš. To sú asi dve veci, po ktorých ľudia najviac túžia - problém je však v tom, že ľudia majú schopnosť vyberať si presne tie veci, ktoré im najviac škodia."
A toto kúzlo. Keby som ho tak vedela používať aj v mojej realite.
J. K. Rowling na otvorení olympijských hier v Londýne 2012
J. K. Rowling v rozhovore s Oprah Winfrey povedala, že jednu z najkrajších vecí, ktorú kedy počula, jej povedalo neznáme asi dvadsaťročné dievča, ktoré stretla náhodou na ulici.  Povedalo: "Vy ste mojím detstvom." 

foto  london2012.com, tumblr.com

kniha: Harry Potter
autorka: J. K. Rowling, Veľká Británia
prvé vydanie: 1997
preklad: Jana Petrikovičová
vydavateľstvo: Ikar

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára