nedeľa 21. apríla 2013

Tajomstvo tety Eleonóry


Dnes som s chlapcami videla francúzsky animovaný film "Tajemství tety Eleonóry".

Po česky na Českej televízii, ktorá je pre mňa útočiskom v džungli televíznych kanálov. Rozhodne pre deti vysiela zaujímavé programy, filmy a rozprávky. Len si treba dobre vyberať. Na iných televíznych staniciach bohužiaľ ani to nepomôže.


Rozprávka je to čarovná. Príbeh sedemročného Nathanaela, ktorý sa napriek snahe ešte nenaučil čítať. Jeho teta Eleonóra mu odkáže knižnicu plnú kníh. Ukáže sa, že to nie sú knihy len tak obyčajné, ale prvé vzácne vydania známych rozprávkových kníh a  ich hlavní hrdinovia, postavičky z rozprávok pred očami Nathanaela ožijú. 


Peter Pan, Kapitán Hook, Alica, Šípková Ruženka, Snehulienka a sedem trpaslíkov, Obor, Kocúr v čižmách, Červená karkulka a vlk, Nevedko, Popoluška, Pinoccio, Aladin, Mauglí, Šeherezáda, Dievčatko so zápalkami ... výborné obsadenie pre detský film.


Chlapec má pred sebou úlohu zachrániť ich svet, na to však potrebuje odvahu. A odvahu naučiť sa čítať. Rozprávkové bytosti potrebujú ochrancu, ktorý ovláda kúzelné umenie čítať. Inak im hrozí, že zmiznú a potom sa budú deťom rozprávať už len pravdivé príbehy. 


Jeden z filmov o magickej sile čítania. Dobrý film.
"I keď je niečo len vymyslené, neznamená to, že to neexistuje."



fotky  hautetcourt.com

názov: Tajemství tety Eleonóry (Kérity, la maison des contes)
Francúzsko, Taliansko
pôvodné znenie:  Jeanne Moreau (teta Eleonóra), Perre Richard (sused Adrien)
© Haut et Court, 2009

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára