streda 24. júla 2013

Malé červené autíčko


Knižky o malom červenom autíčku boli v časoch minulých, keď mal Malinký rok až tri, naše najobľúbenejšie. O tom svedčí aj ich dnešný stav.

Sú značne ochytané, sem tam sa rozlepujú, sem tam som už musela lepiť barbarsky lepiacou páskou, aby vôbec držali všetky časti pohromade. Sú to totiž knižky typu interaktívneho - otváracie okienka, ťahacie papierové šípky a objavujúce sa skryté časti. 


Malinký miloval poťahovať za všetko, čo sa potiahnuť dalo a potom sa tešil, čo objavil. A vždy znova ako po prvý krát. 


Sú malého formátu a ľahučké, takže sa stali súčasťou mojej tašky na cesty kamkoľvek. Dokázali chlapčeka zabaviť v kočíku, zaspával pri (a na) nich. Asi ich aj ochutnával, v svojich čitateľských začiatkoch. Ospravedlňuje ho, že mu vtedy ešte  rástli posledné mliečne zuby.
Jednu sa nám pri našich cestách niekde podarilo aj zabudnúť. Tá bola červená a volala sa Malé červené autíčko má ťažkosti. Ostatné sme si odložili. Sem tam sa k nim ešte Malinký nostalgicky vracia. Listuje ich, pamätá si, poťahuje záložky. Aj malé deti vedia byť nostalgické. Len nevedia, že sa to tak volá.


Malé červené autíčko má nielen štyri kolesá a blatníky, ale aj pocity. Je smutné a je mu "úzko na duši", keď sa mu stane nehoda v žltej knižke


Je unavené, keď sa na jeden deň podujme zastúpiť pokazený taxík v modrej knižke


A je vystrašené, keď zapadne do snehového záveju v zelenej knižke


Ale vždy na koniec, ako inak, skončí spokojné a šťastné. 

Knižky o malom červenom autíčku boli prvý krát na Slovensku vydané v roku 2009. V tom roku sa Malinký narodil.  Keby existovali už skôr, keď bol malý môj Veliký syn, zaručene by ich miloval tiež, tak ako v prvých rokoch miloval všetky autá, stavebné stroje, kolesá, volanty a veci s tým súvisiace. No proste čisto chlapské záležitosti. 
O nich sú tieto krásne knižky. 

fotky ja iPhone

názov: Malé červené autíčko ... má nehodu, ... taxíkom, ...  a sneh
autor: Mathew Price, (Veľká Británia)
ilustrácie: Steve Augarde
vydal: Albatros, 2009

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára