štvrtok 10. apríla 2014

Magnesia Litera 2014 pre deti


Tento týždeň boli v Čechách vyhlásení víťazi Magnesia Litera za rok 2014. Udelili aj cenu za najlepšiu detskú knihu roka.


Medzi detským knihami zvíťazila Hlava v hlavě. "Vizuálne nápaditá a poetická kniha, spájajúca humor, zábavu a poučenie." Pre tvrdohlavé deti bez vekového obmedzenia.  Autormi sú David Böhm a Ondřej Buddeus, vydal Labyrint. Víťazná knižka má aj svoj (a veľmi sympatický) facebook - aha.

Nominované boli ešte dve ďalšie knihy.

Knihu Kosprd a telecí napísala Eva Papoušková, ilustrovala Galina Miklínová, vydal Albatros. Príbeh o malom chlapcovi Kosprdovi, ktorý začne chodiť do škôlky a nájde si kamarátku Telecí. Príbeh aj o tom, že v škôlke je najdôležitejšie mať dobrého kamaráta. Takže predpokladám, že knižka vhodná pre škôlkárov a škôlkárky.


Knihu Cesta svatým Vít-ahem napísala Eva Prchalová, ilustrovala Lela Geislerová, vydal Meander. Prázdninový príbeh dvoch bratov, 8 a 13-ročného a ich kamarátky, ktorí cestujú pomocou čarovného výťahu do fantazijných miest. Pre väčších čitateľov, školákov. 

Určite sa na všetky tri knihy stojí za to pozrieť pri najbližšej návšteve kníhkupectva. Minuloročného víťaza máme doma radi.

Asi vždy budem hľadať, čím a kým sa inšpirovať pri vyberaní dobrých (nielen) kníh. Udeľovanie cien je tiež jedna z ciest. Literárne ceny asi nie sú v centre nejakého obrovského záujmu verejnosti, napriek tomu je škoda, že napríklad na Slovensku najznámejšia Anasoft Litera neudeľuje aj cenu v kategórii detskej literatúry. Ale možno je to ľúto len mne. Viem, že každoročne sa slovenským detským knihám udeľujú iné ocenenia, ale tie sú, myslím, verejnosti ešte menej známe ako Litera. 

Len tak na okraj: Prenos z vyhlásenia víťazov cien Magnesia Litera dávala ČTArt (záznam sa dá pozrieť v archíve), ktorú bohužiaľ nechytáme. Až kým sa Slovak Telekom nerozhodne, že je to televízia zaujímavá aj pre slovenského diváka. Ja by som vymenila všetky slovenské programy za tento jeden český, ale je možné, že nie som štandardný slovenský televízny divák.

fotky:  © bohmfranta.net, meander.cz, albatrosmedia.cz

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára