piatok 11. apríla 2014

Ocenené slovenské detské knihy


Tak ma to nakoplo vyhľadať slovenské detské knihy, ktoré boli v roku 2013 ocenené. A že to nie je úplne jednoduché, vypátrať ich.

Najskôr som potrebovala pochopiť logiku veci. 
Oceňovanie je rôzne štruktúrované. 
Oceňuje sa podľa ročných období, takže 4 krát za rok.
A oceňujú sa  samostatne NAJKRAJŠIE  a NAJLEPŠIE knihy.
Ocenených je tým pádom množstvo kníh. Ceny udeľuje Bibiana (v spolupráci s IBBY, čo je Medzinárodná únia pre detskú knihu). Na svojej webovej stránke má Bibiana zverejnené výsledky len za rok 2012.

Pátram ďalej. Najviac sa mi páči spôsob, akým o víťazných knihách informuje kníhkupectvo Artforum. Cez svoj blog Inforum zverejnilo Najkrajšie a najlepšie knihy jari a leta 2013.

Zostávajú knihy jesene a zimy 2013.
Tu sú NAJKRAJŠIE jesenné:
Dafnis a Chloé napísala Beáta Panáková, ilustrovala Katarína Vávrová, vydal Perfekt. Pre deti od 8 rokov. Táto kniha je zároveň aj medzi najlepšími z jesene 2013.
Kozliatka vydal Buvik a ilustroval Vladimír Král. Dva príbehy spojené v jednej knižke. Jeden príbeh o neposlušných kozliatkach od  Márie Rázusovej - Martákovej, druhý o poslušných od Jaroslavy Blažkovej.

Môj dedko Rýchly šíp napísala Marta Hlušíková, ilustrovala Eva Švrčková a vydal Slovart. Pre deti od 6 rokov.

A tu sú NAJLEPŠIE jesenné:


Divy Slovenska nielen pre deti alebo Vlastiveda ako lusk  napísal Ondrej Sliacky, ilustroval Juraj Martiška, vydala Matica slovenská.

Cestovanie časom od Jany Šimulčíkovej a vydavateľstva Perfekt.

Pekné a dobré knihy zo zimy zatiaľ nie sú známe. Aj takto sa dá inšpirovať, čo s deťmi ďalej čítať. Len to vyžaduje pátracie schopnosti.


fotky: facebook IBBY, perfekt.sk, buvik.sk, vydavatel.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára