streda 1. apríla 2015

Ako sa Lomidrevo stal kráľom

Boli sme spolu po prvý krát v Slovenskom národnom divadle. Na vlastné oči sme videli Ako sa Lomidrevo stal kráľom. Odvtedy moji chalani často a s chuťou používajú vetu: "Jój, či si ty ale pekný!"

Dobšinského rozprávkový príbeh o Lomidrevovi je prerozprávaný a prebásnený Ľubomírom Feldekom. Obsahuje všetky rozprávkové divadelné ingrediencie : prekrásnu scénu (František Lipták) a kostýmy (Katarína Hollá) plus správne rozprávkovú hudbu s výbornými textami (autorom je Dano Heriban, ktorý zároveň stvárňuje správne zúboženého kráľa).
Na javisku sa objaví naozaj desivý dvanásťhlavý drak, dve namyslené princezné,  jedna skromná, bezradný kráľ a neohroziteľný hlavný hrdina. Na svoje si príde každý. Chlapci, ktorí obdivujú superhrdinov, si môžu vybrať, tu majú superhrdinovia len iné mená. Spidermana, Supermana a Ironmana vymenili Lomidrevo, Valivrch a Miesiželezo. Dievčatá sa zasa môžu rozhodnúť, či budú držať palce modrej, zelenej alebo ružovej princeznej. A všetci spolu sa smejú na výmysloch ufrfľanej škraty Laktibrady.
Laktibrada (výborná Gabika Dzuríková)
"Bola jedna žena, stará, ale jará. Keď mala deväťdesiat rokov, porodila syna. Dieťa bolo neobyčajne veľké a mocné – čudovali sa nad tým nielen rodičia, ale i susedia a známi, ba chýr o tom dieťati sa tak rozletel po svete, že sa prišli nad ním čudovať i ľudia z iných krajín. A každý vravel, že ešte nepočul, aby niekde dáka žena porodila takú chlapinu. Radili sa, aké meno dať chlapcovi. Napokon ho nazvali Lomidrevo a chlapec rástol, mocnel a mal takú silu, že hrubočizné stromy holými rukami zo zeme vytrhával. Keď dovŕšil Lomidrevo sedemnásty rok, pobral sa do sveta a stretol ďalších tatranských obrov, Miesiželeza a Valivrcha..."

Jediný problém by mohla spôsobiť dĺžka predstavenia, pretože udržať pozornosť dve a pol hodiny (s prestávkou) je pre menšie deti zaťažkávacia skúška. Náš päťročný ju nakoniec ale zložil na jednotku, pretože ho dej vtiahol a nepustil.

Lístky sa dajú kúpiť napríklad tu. Išla by som kedykoľvek znova. A to nemám 5 ani 10 rokov.




réžia: Ondrej Spišák
účinkujú: Milan Ondrík, Gabriela Dzuríková, Dano Heriban, Ivana Kuxová, Petra Vajdová,  Dušan Tarageľ, Božidara Turzonovová, Soňa Valentová-Hasprová a ďalší


fotky: Ctibor Bachratý, snd.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára